Skip to main content

Vynechte těchto 6 potravin a nápojů poškozujících zuby

Hlavní příčinou zubního kazu, což jsou v zásadě díry v zubech, je kyselina, která na zub působí a v průběhu času ztenčuje sklovinu. Potrava, od sladkostí s vysokým obsahem cukru až po škrobovité sacharidy, se rozkládá na cukry, které se v ústech přeměňují na kyselinu napadající zuby a oslabující jejich silnou ochrannou vrstvu. Pro udržení silných zubů a nedotčené skloviny se těmto škodlivým potravinám raději vyhněte, nebo pokud se jich nedokážete vzdát, vyplachujte si dvakrát denně ústa ústní vodou LISTERINE® odstraňující zubní plak a/nebo si vyčistěte zuby.

Č. 1 Tvrdé bonbony

Jak asi tušíte, bonbony s vysokým obsahem cukru tvrdé jako kámen, které dlouhou dobu cumláte nebo je rozkoušete na kousky, vytvářejí ve sklovině vruby a ohrožují zdraví Vašich úst. Bonbony jsou plné cukru, který ulpívá na zubech, a rozpouští se velmi dlouhou dobu, čímž vystavují dásně a zuby působení cukru, který je poškozuje.

Č. 2: Kyselé nápoje

Džusy, sportovní nápoje a všechny limonády (včetně těch dietních) jsou plné cukru a kyselin a to je pro zuby špatná zpráva. Když chcete pít něco jiného než vodu, dívejte se po značkách nápojů bez přidaného cukru nebo zkuste do čisté vody přidat kousek ovoce nebo zeleniny, například vodního melounu nebo okurky. Získáte tak osvěžující nápoj, který zuby méně poškodí. Také zvažte možnost zředění džusu vodou, aby byl pro zuby méně škodlivý.

Č. 3 Dort

Tato dobrota je stejně jaké jiné sladkosti plná cukru, který je pro Vaše zuby problematický. Lepivé sladkosti zákeřně útočí na zuby a dokonce i sušené ovoce, například meruňky, může být pro zubní sklovinu velmi škodlivé. Potraviny, které snadno přilnou k zubům a uváznou mezi dásní a zubem umožňují, aby cukry útočily na sklovinu a jen těžko se vymývají ven. Omezte sladkosti a pokud jim nedokážete odolat, snažte si po jejich konzumaci vyčistit zuby, abyste jejich poškození snížili na minimum. Také si nezapomeňte dvakrát denně vypláchnout ústa ústní vodou LISTERINE®.

Č. 4 Těstoviny

Potraviny s vysokým obsahem škrobu, jako jsou těstoviny, rýže a dokonce i brambory, mohou zub poškozovat, protože se metabolizují na cukry, které produkují kyselinu leptající zubní sklovinu.

Č. 5 Led

Žvýkání ledu a dalších tvrdých látek může potenciálně způsobit popraskání skloviny a obnažení zubů.

Č. 6 Tvrdé ořechy

Kromě možného popraskání skloviny může kousání do tvrdých ořechů poškodit také zubní implantáty, náhrady a rovnátka. Zkuste jíst menší kousky namísto celých ořechů, zvláště pokud jsou ořechy tvrdé, nebo jezte ořechy rozemleté v másle nebo pomazánce, například v pomazánce z kešu oříšků.