Skip to main content

Máte obroušenou sklovinu?

Sklovina je nejpevnější povrch v těle. Měla by být pevná a silná, ale časem může být také opotřebená z důvodu konzumace velmi kyselých potravin a pití kyselých nápojů. Pokud si méně věříte, když koušete do tvrdé čerstvé zeleniny, jako je například mrkev,  je možné, že máte obroušenou sklovinu a Vaše zuby jsou náchylné k poškození, od praskání a odštípnutí až po zubní kaz.

PŘÍZNAK Č. 1 Prasklinky na zubech

Když na zubní sklovině svých zubů začnete pozorovat vroubky, může to být známkou narušené zubní skloviny.

PŘÍZNAK Č. 2 Zažloutlé zuby

Dalším příznakem, který naznačuje, že by mohla být sklovina opotřebená, je nažloutlá barva zubů. Ke žloutnutí zubů dochází, pokud je na zubu obnaženo více dentinu (což je tvrdá, hustá kostní tkáň, tvořící největší část zubu pod sklovinou). Dentin má přirozeně nažloutlou barvu).

PŘÍZNAK Č. 3 Odštěpování zubů

Když začnete pozorovat drobné odštípnuté kousky a prasklinky na zubech, může to být další varovnou známkou toho, že máte odřenou sklovinu, která je slabší a méně schopná odolávat kousání a žvýkání.

PŘÍZNAK Č. 4 Citlivost

Pokud jsou Vaše zuby v průběhu času citlivější, zejména vůči extrémním teplotám, například při dýchání studeného vzduchu nebo pití nápojů, jako je horký čaj a káva nebo ledová voda, může to být známkou toho, že je Vaše zubní sklovina ztenčená a Vaše  zuby jsou náchylnější vůči zubnímu kazu. Můžete také pociťovat náhlou bolest, když jíte velmi sladká jídla.