Skip to main content

5 potravin, které způsobují zápach z úst

Čištění zubů, používání zubní niti a vyplachování úst jsou skvělé způsoby, jak udržovat ústa zdravá a čistá. Avšak přes veškeré kroky bude Váš dech čas od času poněkud odpudivý. Nedělejte si s tím starosti. 80 % věcí, které způsobují zápach z úst, máte přímo u nosu – je to jídlo, které jíme. Podívejme se na některé z hlavních viníků:

Č. 1: Česnek

Není žádným překvapením, že je česnek na seznamu, ale může Vás překvapit, že česnek zanechává svou sirnatou stopu nejen na jazyku. Česnek je také absorbován do krevního oběhu a vyvolává tak sekundární vlnu zápachu na cestě do plic, odkud může volně unikat ústy. Po absorbování pak vydává  hořký zápach z pórů. Nic z toho by však nemělo být důvodem k tomu, aby se člověk česneku zcela zřekl. Zkuste to překonat a když dojíte, odstraňte z úst zbytky česneku zubním kartáčkem a zubní nití. Také si nezapomeňte dvakrát denně vyplachovat ústa.

Č. 2: Cibule

Podobně jako u česneku také zápach z cibule přetrvává dlouho po tom, co jste ji snědli. Je tomu tak proto, že cibule i česnek obsahují sloučeniny síry, které jsou absorbovány do Vašeho krevního oběhu a vrací se, když to nejméně čekáte. Dopřejte si další stupeň ochrany ve formě čištění zubů, používání zubní niti a vypláchnutí úst.

Č. 3 Mléko a mléčné výrobky

Mléko může dělat dobře tělu, ale může špinit ústa. Je tomu tak proto, že bakterie přirozeně se vyskytující na povrchu jazyka, se živí aminokyselinami obsaženými v mléku a sýrech. Tak vzniká zápach, který je nepříjemný a neatraktivní.

Č. 4 Tuňák v konzervě

Nikdo si nesplete nezaměnitelný zápach ryby s – řekněme – svěží mátou. Ale cosi v konzervovaném tuňáku posouvá ostrý zápach na zcela novou úroveň. Mořské plody a ryby začnou přirozeně kysele páchnout, když jsou oxidovány. To je proces, který je aktivován procesem uchovávání v tmavé kovové plechovce.

Č. 5 Křen

Pokud je výrazný zápach přirozenou obranou rostliny proti hladovým živočichům, víte, že vedlejší produkt zůstává i poté, co byla rostlina strávena. Stejným případem je křen. Chemická sloučenina isothiokyanát je to, co umožňuje této běžné kořenové zelenině propůjčit koktejlovým omáčkám, dresinkům a dechu jedinečnou příchuť a vůni.