Onemocnění dutiny ústní

Onemocnění dutiny ústní

Ne všichni z nás si uvědomují, že pouze do narození jsou ústa sterilně čistá. Po porodu obsahují miliardy bakterií. To je více bakterií, než se nachází na peněžní bankovce, která je v oběhu. Některé z těchto bakterií způsobují zubní kaz
a onemocnění dásní.

Většina onemocnění dutiny ústní je způsobena mikroorganizmy, které se tvoří v tzv. biofilmu (zubním povlaku). Jeho přítomnost, toxiny a metabolické zplodiny produkované bakteriemi nezpůsobují pouze podráždění tkání, ale rovněž přispívají k jejich poškozování. Je třeba mít na paměti, že mikroorganizmy jsou na povrchu zubů a měkkých tkání přítomny permanentně a není možné se jich zbavit, ačkoliv si pečlivě čistíme ústní dutinu.

Mechanizmus hromadění biofilmu je velice jednoduchý. Glykoproteiny ze slin se usazují na čerstvě vyčištěné zubní sklovině a vytvářejí povlak. Tato struktura je zubům na jedné straně prospěšná, protože je chrání proti působení kyselin z potravy a zabraňuje vzniku zubního kazu. Na druhé straně je však živnou půdou pro usazování bakterií vytvářejících zubní povlak. Po mechanickém odstranění se jeho struktura rychle obnovuje, což trvá jen několik minut.

Zubní povlak

Zubní povlak je světle šedá nebo nažloutlá lepivá hmota, která se tvoří díky hromadění a rozmnožování bakterií.
Již po 3-7 dnech nesprávného čištění zubů či vynechání ústní hygieny se vytváří povlak, který postupně zesiluje, ačkoliv při konzumaci jídla dochází k jeho otírání.
Dalším stádiem hromadění zubního povlaku je jeho mineralizace, která vede k tvorbě zubního kamene. Vyznačuje se tvrdou či jílovitou konzistencí s bílým či nažloutlým zabarvením. Porézní struktura zubního kamene pomáhá hromadit ještě více bakterií, které tvoří povlak všude.
Hlavním projevem existence zubního povlaku je zubní kámen, zánět dásní (gingivitida), zubní kaz, špatný dech a skvrny na zubech.

Zubní kazy

Zubní kaz se řadí k onemocněním způsobenými bakteriemi, které se usazují na povrchu zubů. Ve srovnání s jinými infekčními onemocněními se předpokládá, že zubní kaz je způsoben nerovnováhou v místní mikroflóře.
Historicky, přibližně v roce 200 našeho letopočtu, prohlásili Číňané jako první, že zubní kaz způsobují cizopasníci v lidském těle.  

Zánět dásní

Pokud není zubní povlak odstraněn v určitém stádiu, začne se dále hromadit, začne pronikat
do poddásňových oblastí a začne stimulovat produkci dalších biologicky aktivních buněk.
Důsledkem takové situace je chronický zánět dásní, který je nejčastějším zánětlivým poškozením dutiny ústní v lidské populaci.
Hlavními symptomy zánětu dásní je jejich zčervenání, otok a někdy zvýšená citlivost na dotyk. I jemný dotyk zubním kartáčkem na okraji dásně může způsobit krvácení. Jelikož zánět dásní pouze zřídka působí bolest, onemocnění nemusí být po léta léčeno.

Vypadávání zubů

Protože onemocnění závěsného aparátu zubů zprvu nevykazují žádné bolestivé příznaky a krvácení
a otoky jsou pacienty zaznamenávány pouze občasně, téměř 80% nemocných si svoje onemocnění neuvědomuje. To vede k pozdní diagnostice a často k vypadávání zubů.
Zhoršující se infekce oslabuje dásňový úpon, prohlubuje parodontální kapsy, narušuje kostní tkáň a odhaluje krček, takže zub vypadá delší. Ustupování kosti pak vede k viklání zubu.
Neléčený zánět dále poškozuje závěsný aparát zubů, který se může spontánně uvolnit. Produkce bílkovin, která souvisí s výše popsaným zánětlivým procesem, má negativní vliv nejen na vlastní závěsný aparát, ale i na další orgány v lidském těle.

Halitóza - špatný dech

S ohledem na frekvenci výskytu je špatný dech druhým nejčastějším problémem hned po onemocnění závěsného aparátu zubů. Halitóza postihuje stejně tak muže jako ženy a její výskyt se s rostoucím věkem zvyšuje. Zdroj špatného dechu se nachází v 85-90% v ústní dutině, zvláště na zadní straně jazyka, a je spojen s uvolňováním těkavých sloučenin síry.
Těkavé sloučeniny síry jako sirovodík, methylmerkaptan a dimethylsulfát bývají většinou původci špatného dechu. Tyto látky vznikají v důsledku rozkladu bílkovin působením anaerobních bakterií, které se nacházejí v ústní dutině. Působením bakteriálních enzymů na aminokyseliny, bílkoviny a odumřelé buňky epitelu nevznikají jen těkavé sloučeniny síry (VCS), ale také putresciny (zapáchající po rozkládajícím se mase), kadaveriny (s mrtvolným zápachem), indol, skatol (zapáchající po fekáliích), aminy a krátké řetězce mastných kyselin (zapáchajících po zpocených nohách). Tyto látky se tvoří především
v parodontálních kapsách, na hřbetu jazyka a v záhybech tvářové sliznice.

Nadměrná citlivost zubů

Jedním z častých problémů spojených s ústní dutinou je také nadměrná citlivost zubů, která má
za následek akutní bolest způsobenou prudkými změnami teplot, vysokými koncentracemi cukru nebo chemických látek. Citlivost zubů způsobují odhalené dentinové kanálky. Např. při konzumaci studených jídel pociťuje 13% - 44% obyvatel Evropské unie bolest zubů. V Polsku má problém s nadměrnou citlivostí zubů 19% společnosti převážně ve věku 25-30 let a častěji, až v 62%, jí trpí ženy.



Orální zdraví lidské populace není ani zdaleka perfektní. Tím, že plně nedodržujeme základní pravidla ústní hygieny, přispíváme ke vzniku výše uvedených patologických jevů a onemocnění a rovněž s nimi spojených komplikací a problémů estetického rázu. Je též pravděpodobné, že kvůli nepříjemnému zápachu těkavých sloučenin síry nebudeme okolím kladně přijímáni. Tím si přivodíme frustraci, stres a komplikace v osobním životě i v kariéře. Dodržováním řádné zdravotní hygieny ústní dutiny to však můžeme změnit.

Studijní práce Dr hab. n. med. Leopolda Wagnera

 

Další informace

Ve středověkém Německu za nejlepší řešení, jak se zbavit bolesti zubů, bylo považováno políbit osla. Maličkosti

V průběhu noci je Vaše ústní dutina velmi citlivá. Je to způsobeno vysycháním úst během spánku. Kvůli tomu dochází k množení bakterií, které způsobují zubní kaz a onemocnění dásní. Používejte ústní vodu i večer

Ústní dutina včetně zubů, periodoncia
a dalších měkkých tkání, tvoří systém žvýkacího aparátu. Ten je považován za první část trávicího traktu. Máme tendenci zapomínat, že zdraví našich zubů má vliv na náš fyzický vzhled a podmiňuje krásu našeho úsměvu. Zdravotní stav dutiny ústní

© Johnson & Johnson, s.r.o. 2015
LISTERINE® - registrovaná ochranná známka
Johnson & Johnson.
Tuto stránku vydává společnost Johnson & Johnson, s.r.o. Česká republika, Karla Engliše 3201/6, 150 00 Praha 5, která je výhradně zodpovědná za její obsah.
Stránka je určena pro adresáty z České republiky. Tuto stránku lze prohlížet nejlépe s Internet Explorer 8.0 nebo vyšší verzí. Poslední aktualizace dne: 20.4.2015.
Změna nastavení
souborů cookies
X

Tyto stránky využívají soubory cookies dle popisu uvedeného v našich Zásadách používání souborů cookies. Abyste viděli, jaké soubory cookies používáme a abyste mohli nastavit své vlastní předvolby, přečtěte si prosím Přílohu Zásad používání souborů cookies. Pokud souhlasíte s naším používáním souborů cookies, nadále prosím naše stránky používejte.

varovani Pokud se rozhodnete vypnout používání souborů cookies generovaných společností Johnson & Johnson, s.r.o., Česká republika nebo jinou společností, toto okno prohlížeče nebude fungovat správně kvůli nedostupnosti souborů cookies. Veškeré údaje získané během této relace prohlížení nebudou uloženy, takto získané údaje budou smazány.

Souhlasím
x
Typ cookie Zdroj Popis Doba trvání Způsob blokování
Technologie cookies, které používá Johnson & Johnson, s.r.o., Česká republika (cookies první strany)
Cookies nezbytné pro základní účely a funkce webových stránek
acceptCookie
Johnson & Johnson, s.r.o., Česká republika

Cookie, používané pro identifikaci Vašeho nastavení Cookies. Toto cookies je nezbytné pro ověření Vašeho nastavení souborů cookies, pro tuto stránku.

1 měsíc

V nastavení svého prohlížeče můžete změnit pravidla pro přijímání nebo zakázání těchto cookies. Vzhledem k tomu, že nastavení se mění u každého prohlížeče jiným způsobem, doporučujeme využít menu Nápověda vašeho prohlížeče, kde se dozvíte více.
Cookies nezbytnépro základní účely a funkce webových stránek
PHPSESSID
Johnson & Johnson, s.r.o., Česká republika

Tyto soubory cookie jsou zcela nezbytné
pro správné fungování našich webových stránek. Umožňují nám zajistit bezpečnost a efektivní zobrazování našich webových stránek.

Do vypršení sezení

V nastavení svého prohlížeče můžete změnit pravidla pro přijímání nebo zakázání těchto cookies. Vzhledem k tomu, že nastavení se mění u každého prohlížeče jiným způsobem, doporučujeme využít menu Nápověda vašeho prohlížeče, kde se dozvíte více.
Technologie cookies / sledování, které používají poskytovatelé služeb Johnson & Johnson, s.r.o., Česká republika a jiné společnosti (cookies třetí strany)
Analytické cookies a technologie
_utma,
_utmb,
_utmc,
_utmz
Google Analytics Tyto cookies se používají ke shromažďování informací o způsobu, jakým návštěvníci naše webové stránky používají. Tyto informace používáme k sestavování reportů a pomáhají nám webové stránky zlepšit. Cookies shromažďují informace anonymně, včetně počtu návštěvníků webových stránek, informací o tom, odkud návštěvníci na naše webové stránky přišli a které stránky navštívili. Některé z cookies, které pro tento účel používáme, se z vašeho počítače automaticky odstraní po zavření prohlížeče. Jiné mohou přetrvávat po dobu až 24 měsíců od vaší poslední návštěvy našich webových stránek. Sledování prostřednictvím Google Analytics můžete vypnout zde: Google Tools.
Pozn. Pokud odmítnete používání cookie prvních nebo třetích stran, tato stránka se nemusí chovat tak, jak byla vyvinuta, v důsledku nedostupnosti cookies.

Zavřít